Omgeving

Direct tegenover de aanlegsteiger aan de Cruquiusdijk staat het Theehuis Cruquius. Daar kunt u genieten van een hapje en een drankje of een lunch. Naast het Theehuis staat het Gemaal Cruquius uit 1849, een van de gemalen waarmee het voormalige Haarlemmermeer werd drooggepompt. Het gemaal is nu als museum ingericht.

De andere aanlegsteiger, aan het eind van de Zuid-Schalkwijkerweg ligt in een prachtig oud poldergebied. Via de dijk tussen dit gebied en de Ringvaart komt u bij de molen De Hommel (1860). Zeker een bezoekje waard. De Molenplas met restaurant is verderop langs de dijk. De andere kant op, over de Zuid-Schalkwijkerweg langs het Spaarne gaat u zo naar Haarlem.

In de omgeving van het pontje kunt u heerlijk wandelen, bijvoorbeeld in het vlakbij gelegen Park Meermond in Heemstede, een mooi natuurgebied aan de westkant van het Spaarne. Ook een wandeling in Schalkwijk langs het Spaarne over het jaagpad of over de polderdijkjes is zeer de moeite waard.
Het pontje kunt u ook opnemen in uw eigen fietsroute. Een stadsrondje Haarlem of een rondje door de Kennemerduinen. Een wat groter rondje is het rondje Haarlemmermeer. U kunt ook naar het midden van de Haarlemmermeer, naar Hoofddorp. In het Historisch Museum aldaar wordt het verhaal over de algemene geschiedenis van de 160 jaar jonge Haarlemmermeerpolder verteld. U kunt zelfs een regionale of landelijke fietsroute plannen, waarin diverse pontjes zijn opgenomen. Een overzicht van alle ponten en pontjes zijn te vinden op de pontjes-website of de site van de Vrienden van de Veerponten.